Ny bok om Werner Herzog

Jeg oppdaget til min store overraskelse i dag at det har kommet en ny bok på markedet om vår mann Werner Herzog. Jeg trodde jo liksom jeg hadde ganske god kål på hva som er skrevet om Herzog, ettersom jeg selv skriver masteroppgave om fyren, men neida.

Brad Prager, som tidligere har skrevet The Cinema of Werner Herzog: Aestetic Ecstasy and Truth, har satt sammen et nytt verk: A Companion to Werner Herzog, og boka har ifølge forlaget vært på markedet siden mars og april 2012 – avhengig om du vil ha den fysiske eller elektroniske utgaven. Boka er ikke mindre enn 644 sider lang, men i motsetning til Aestetic Ecstasy and Truth er det ikke Prager selv som har skrevet hele greia, de 644 sidene er fordelt på 25 forskjellige forfattere, så vi kan vel fort kalle det en antologi.

A Companion to Werner Herzog

Nå hadde det jo vært på sin plass og kommet med en inngående kritikk eller i det minste en liten anmeldelse av boken, fortalt dere der ute på interwebben hva den har å fare med, og hvor den kommer til kort – men så perfekt er ikke tilværelsen vår dessverre.

Du er nå på en blog som er så smal at bare nyheten om at en ny bok om Herzog er på markedet, er verdt et innlegg, og siden jeg oppdaget dette for bare noen timer siden har jeg ikke hverken fått boka i hende, eller satt meg aldeles inn i alle tekstene den inneholder.

Når det er sagt, kan jeg driste med til å gi noen tanker om innholdet, basert på temaene de ulike delene fokuserer på og det kjappe innblikket google books tilbyr deg gjennom (egentlig ganske mange) tilfeldig utvalgte sider:

Det virker som vi ganske enkelt får servert den beste Best Of samlingen av alle de akademiske artiklene og tekstene som er skrevet om Herzog de siste tredve årene, fra universiteter verden over.

Og det, mine venner, har aldri blitt gjort før. Videre er de fem hovedavgrensingene boken er delt inn i (1) filmteoretiske tilnærminger til Herzog, (2) Herzog i forhold til andre kunstformer, (3) Herzog og Tyskland, (4) Herzogs filmer fra freaky, langt-unna-kontinenter og (5) Filosofiske tilnærminger til Herzog – en rimelig god indikasjon på en heftig tematisk bredde. Med mindre alle artiklene suger da, det vet jeg jo egentlig ingenting om.

Men det er i alle fall en tilsynelatende helt vanvittig jobb Herr Prager har gjort; å samle så mange, ulike artikler om Herzogs filmer og jeg blir litt yr bare av å tenke på den.. Helt til slutt kan jeg tilby et testament til enten bokas kvalitet eller snevre nedslagsfelt (eller begge to), nemlig prisen. Det koster deg rett over tusenlappen å få fatt på den trykte utgaven og rett under syv hundre gærninger for den elektroniske.

Som med mye rart i forhold til Herzog: Har du lyst til å bruke en tusing på et eller annet Herzogprodukt – ja da er du mest sannsynlig så nerd at du kommer til å sette pris på det. Hvis tusen spenn høres for mye ut: Da trenger du ikke 25 akademiske artikler om Herzog nok.